Binnen NAVO-verband wordt flinke druk uitgeoefend op Duitsland om zijn militaire inspanningen te verhogen. Niet in de laatste plaats omdat de Amerikaanse president Trump heeft geklaagd dat de financiële inspanningen van de Europese NAVO-partners onvoldoende zijn.
Het Duitse leger, de Bundeswehr, werkt in dit verband aan een nieuwe militaire strategie. Daarbij is één belangrijk doel geformuleerd: digitaal worden. Want het is een illusie dat oorlogen in de toekomst alleen op het slagveld plaatsvinden.
Dat de NAVO extra investeringen wil in de legers van de deelnemende landen, heeft mede te maken met de Russische interventie op de Krim van 2014. De militaire capaciteiten van de NAVO, inclusief Duitsland, moeten de komende jaren fors worden opgevoerd, is de consensus.
Maar wat de Duitsers betreft is het digitaliseren van het leger bij dit alles een belangrijker doel dan het trainen van meer soldaten. In een nota die de Frankfurter Allgemeine Zeitung in handen kreeg, wordt een toekomstvisie voor het Duitse leger geschetst. Daarin komen oorlogsscenario’s aan bod waarin drones en hackers een beslissende rol spelen.
“Het doel van deze analyse is binnen de Bundeswehr, de wapenindustrie en de politiek een discussie op gang te brengen over de beoogde toekomstige inzet van de strijdkrachten”, verklaart een legerofficier tegen de Duitse krant.
Minidrones als ultieme wapens
De auteurs van het rapport denken dat digitalisering een beslissende rol zal spelen in toekomstige oorlogssituaties. Daarom moet de Bundeswehr zorgen voor een betere afstemming van wapensystemen, vliegtuigen en landvoertuigen. Relevante gegevens moeten binnen enkele seconden kunnen worden geanalyseerd en uitgewisseld. Soldaten kunnen die informatie dan gebruiken voor strategische beslissingen.
Op dit moment is het nog lastig om grote hoeveelheden gegevens effectief te benutten. Verkenningsvliegtuigen, satellieten, afluisterfaciliteiten en internetgegevens moeten realtime inzicht geven in de plannen van de vijand.
Technologie moet echter niet alleen worden gebruikt voor dataverwerking, maar ook als wapen. Het Duitse leger heeft bijvoorbeeld plannen voor de inzet van minidrones. Die moeten in tijden van oorlog massaal op vijandelijke tanks worden afgestuurd, zodat de sensoren van tanks verstoord raken en het begeven.
Kortom, de soldaat van de toekomst is voorzien van een hulpleger van drones en andere technische snufjes. Om de inzetbaarheid van deze technische wapens te testen, gaat het Duitse leger testopstellingen inrichten voor simulaties.